Al treilea spatiu al cetateniei active

De ce un proiect pentru cetatenie activa?

Romania este o societate inchisa. Conform Raportului de final de proiect “Initiativa pentru societatea civila” (Fundatia Multimedia, 2013), 6 din 10 romani considera ca statul e principalul raspunzator pentru bunastarea cetatenilor, dar numai 10% dintre romani au participat la activitati ce tin de manifestarea civismului si mai putin de 5% dintre ei au semnat vreodata o petitie. Si totusi, la nivel de intentie declarata, 97% dintre romani considera ca semenii lor ar trebui sa se implice mai mult in comunitatea locala.

Prin urmare, desi dorita si necesara, cetatenia activa… “lipseste cu desavarsire”. Oamenii se asteapta ca institutiile sa le rezolve problemele, dar rareori intra in dialog cu acestea pentru a obtine ceea ce isi doresc. Astfel, “cetatenia activa” ramane doar un concept a carui aplicare ridica o multime de intrebari.

De fapt, ce inseamna sa fii cetatean activ? Cum relationezi cu ceilalti membrii ai comunitati? Cum interactionezi cu autoritatile locale altfel decat printr-un dialog al surzilor? Unde gasesti spatii neutre pentru a dezbate problemele locale? Cum identifici solutii si cum poti contribui la aplicarea lor?

Propunerea noastra:

Prin “Al treilea spatiu al cetateniei active” (pe scurt, “Al Treilea Spatiu”) ne dorim sa raspundem tuturor acestor intrebari si, chiar mai mult de-atat, sa facem un loc cetateniei active in viata de zi cu zi, prin crearea unei retele nationale de resurse (spatii, formatori, grupuri de actiune) accesibile oricui doreste sa fie sau sa devina cetatean activ. Click aici pentru a afla mai multe detalii.

Un proiect altfel, NU “inca un proiect”

“Al Treilea Spatiu” e un tip diferit de proiect pentru ca porneste de la premiza ca societatea civila si administratia publica nu sunt oponenti ci doi actori responsabili, care trebuie sa lucreze impreuna pentru binele comun, prin dialog autentic. Poate de prea mult timp societatea romaneasca a fost una divizata, polarizata, lipsita de empatie si marcata de reprosul a ceea nu s-a facut. Credem ca cealalta fata a monedei – adica ceea ce putem face impreuna, proiectul nostru comun de dezvoltare si bunastare este cel putin la fel de important, daca nu chiar mai important. Toti suntem cetateni ai aceleiasi comunitati , vaslim la aceeasi barca – indiferent ca lucram in administratia publica, in organizatii neguvernamentale sau in mediul privat. Important este sa constientizam necesitatea unui proiect comun al dezvoltarii, sa ne armonizam interesele prin dialog, sa incurajam schimbul de idei si sa ne privim cu respect. Proiectul nostru va contribui la construirea acestui loc, care sa permita intalnirea si dialogul, discutia asupra valorilor pe care ne dorim sa construim un proiect comun, pentru ca nu exista bunastare individuala, bunastarea se construieste doar impreuna.

“Nu te indoi ca un grup restrans de cetateni chibzuiti, dedicati, poate schimba lumea; de fapt, este singurul lucru care a facut-o vreodata.” Margaret Mead

***

Continutul acestui website nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a granturilor SEE 2009-2014. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor website-ului. Pentru informatii oficiale despre granturile SEE si norvegiene accesati www.eeagrants.org.

Sus