Alfabetizare civica in bibliotecile publice

Articol: Dr. Camelia Crisan, Manager proiect “Al Treilea Spatiu”

Am avut marea onoare de a prezenta proiectul Al treilea spatiu al cetateniei active la Conferinta Next Library de la Aarhus (Danemarca) – unanim recunoscuta ca cea mai inovativa conferinta a breslei, unde doar cele mai interesante si cutting-edge initiative sunt acceptate spre a fi prezentate in sesiuni interactive sau de catre keynote speakeri.

Proiectul nostru a suscitat multa atentie, iar biblioteci din tari dezvoltate cum ar fi Finlanda, SUA, Suedia sau Danemarca au apreciat ca cetatenia activa este o activitate ce trebuie initiata si promovata in bibliotecile lor publice.

A existat un consens intre participanti ca statele nationale trec printr-o criza sistemica, o criza de legitimitate a sistemului politic, a institutiilor publice si leadership-ului, iar solutia sta in imputernicirea cetateanului. La fel cum se invata zborul, asa se invata si democratia, a fost pozitia exprimata de Fundatia Progress, parafrazand un slogan bine gasit de catre colegii de la Cuibul Democratiei din Brasov.

Cu ocazia conferintei am putut vizita si cea mai moderna biblioteca a lumii in acest moment, DOKK1. Este o cladire a carui design a implicat participarea comunitatii si o viziune a autoritatilor locale prin care biblioteca este punctul focal al interactiunii cetatenesti, pentru realizarea unei comunitati prospere si coezive. Cand vizitezi acest spatiu, ai impresia ca este pus in totalitate sub controlul cetateanului, accesul este liber in toate spatiile, iar interactiunile sunt posibile pe mai multe paliere: lectura, locuri de dezbateri, locuri de învățare, locuri de joacă.

Grupurile de Actiune Civica isi au un loc natural in bibliotecile publice, chiar pentru a reinvata democratia, cum a spus o participanta din Danemarca – acolo unde democratia se ia ca ceva dat, pentru a carei practicare pare ca nu mai e nevoie de nici un efort.

Au fost biblioteci care ne-au invitat sa le oferim spre consultare cursul si sa prezentam rezultatele obtinute in proiect, pentru a le servi ca model. Suntem mandri ca am putut sa-i inspiram si pe altii cu ideile si inovatia noastra, iar toate acestea n-ar fi fost posibile fara implicarea si efortul celor 191 de voluntari si peste 15 bibliotecari ce lucreaza in proiect. Kudos si chapeau-bas!

Sus