Curs pilot de formare de formatori in domeniul cetateniei active

 

Fundatia Progress si partenerii de la Civis Polonus au organizat primul curs de Formare de Formatori destinat pregatirii a 7 bibliotecari pentru rolul de formatori de cetateni activi in cadrul proiectului “Al Treilea Spatiu al Cetateniei Active”.

Cursul a avut loc la Poiana Brasov in perioada 11-15 Noiembrie si a fost sustinut de Mike Waldron si Olga Napiontek. Cele 3 zile de curs au fost organizate in jurul a 3 teme majore: “Identitate si cultura”, “Dialog si incluziune in luarea deciziilor” si “Implicare in comunitate si actiune sociala”.

Ca urmare a participarii la curs, bibliotecarii au asimilat concepte cheie (“cetatenie activa”, “dialog”, “luarea deciziilor in mod participativ”), au conturat o viziune comuna privind schimbarea pe care o vor genera in comunitate, au definit profilul cetateanului activ, au inteles mecanismul de distribuire a puterii intr-o comunitate, au identificat “pivoti, parghii si puncte de influenta” in sistemele politice/sociale/economice si au articulat idei/proiecte ce pot cataliza participarea cetatenilor de la nivel local.

Programul de formare a avut si o importanta componenta de “invatare prin livrare” (“learn through delivery”). Astfel, bibliotecarii-traineri si-au consolidat capacitatea de a facilita invatarea pregatind si livrand micro-sesiuni in fata colegilor pe teme precum: dialogul in spatiul public, dialogul narativ, retele de putere, retele pentru participare, incluziune in luarea deciziilor, identificarea nevoilor dintr-o comunitate.

Noii nostri colegi „in teritoriu”, traineri instruiti in aceasta prima serie a cursului de Formare de Formatori, sunt:

In continuare, cei 7 bibliotecari-traineri vor beneficia de mentorat online din partea formatorilor delegati de Civis Polonus pentru a adapta pachetul de curs in vederea livrarii acestuia la nivel local, in etapa de formare a cetatenilor activi.

Galerie foto | Ziua 1, Ziua 2, Ziua 3

Sus